Egy a hatszáznegyvenkilencezer-hétszáznegyvenhez

 

royal-flush-1977

Igen, képzett kollégáim rögtön tudni fogják, ennyi a royal flush esélye a Texas Holdem nevezetű közkedvelt kártyajátékban. Általában! Mert létezik olyan “játékos” akinek élő játékokban 7 hónap alatt összejött 5 azaz öt darab belőle. Végezzünk egy gyors fejszámolást! Tételezzük fel, hogy barátunk, nevezzük mondjuk B-nek. Tehát B az  elmúlt több mint fél évben minden nap pókerezett, az egyszerűség kedvéért mondjuk napi 15 órát. (Megjegyzem B valóban szorgalmas játékos, akár alvás közben is képes játszani!) Ez esetben tehát kedves pókeres kollégánk lejátszott nem kevesebb mint 3210 órát, szorgalmasan nézegetve a lapokat, miközben nem félt bármikor allint jelenteni, akármilyen ászpár kombinációval. Az egyszerűség kedvéért számoljunk továbbá óránként 25 leosztással, így az eredmény , amennyiben matekból nem vettek palira, B lejátszott összesen ez idő alatt 80250 leosztást!!! Ez egy átlagos földlakó humanoidnak kb. 1/8-ad royal flushre lenne elég, nem így B úrnak, aki bizonyítva rendkívüli pókeres képességeit, ugyanezen idő alatt nem kevesebb mint öt teljesen verhetetlen lapkombinációt hozott össze!

Lehetséges ez,  vagy csalás történt?

Az összeesküvés elméletek kedvelőivel rossz hírt kell közöljek, ez elsőre bármennyire is lehetetlennek tűnik, kicsit sem az!

normáleloszlás

Nem futnék bele itt túlságosan a valószínűség számítás rejtelmeibe (már csak azért sem , mert totál hülye vagyok hozzá), a lényeg annyi, hogy ez simán belefér a matekba. Gondoljatok csak bele abba, hogy szélsőséges estben olyan is elképzelhető, hogy vki mind a 80250 leosztásban royal flusht kap! Ehhez képest B úr kifejezetten balszerencsének mondható!

Vagy nem?

bajusz2